Коледа и Нова година са едни от най-важните и вълнуващи празници, които въпреки студеното време, имат силата да стоплят душите на хората и да ги карат да се чувстват по специален начин.

Един от най-добрите варианти да се потопите в магията на зимните празници и да ви обземе коледно настроение, е като посетите световноизвестните базари, посветени на това време от годината. В столицата на Чехия се провеждат ежегодно и си заслужава да се посетят. Но кога започват? Научете повече за това известно събитие от екипа на Екватор БГ.

Кога започват Коледните базари в Прага?

Това зимно мероприятие е с голяма продължителност. Започва още в края на ноември, продължават през целия декември и привършват януари. Най-често за тогава се насрочват и екскурзиите в Прага през зимата, като могат да обхванат различен период.

Почивка в Прага

В повечето случаи се провеждат преди настъпването на Коледа, с началото на месец декември, и са с дълга продължителност – около седмица, за да имате достатъчно време да се насладите на базарите и атмосферата.

Работният ден на базарите започва още рано сутринта, около 09:00 ч, и привършва вечер – след 18:30 часа.

Какво е характерно за Коледните базари в Прага?

Стана ясно кога започват и приключват, но не и какво ще откриете и какво може да видите на Коледните Базари в Прага. Характерно за тях е:

  • местоположение – разполагат се на различни локации в града за удобство на всички местни и чуждестранни посетители. Най-големият се намира в центъра на Стария град. Местата, на които са изградени, са ключови, в центъра на града, а помежду им, на площада, е позиционирана голямата елха с празнична украса и лампички;
  • вкусни изкушения – ще имате възможност да опитате традиционни ястия, като кнедли, брамборак, свичкова и други, известни в Чехия. Щандовете с греяно вино и коледни сладкиши ухаят още от началото на базара, където ще срещнете различни рецепти и техни вариации;
  • подаръци – за спомен от почивката в Прага може да закупите ръчно изработени изделия, като марионетки. Много популярни са и сувенирите, направени от специален кристал;
  • забавление – за добрата празнична атмосфера по време на вашето посещение ще се погрижат музиканти. За най-малките посетители има малък зоопарк с понита, лами и други животни.

Сергиите вече започват да посрещат местни и туристи и тече усилена подготовка за края на годината. Докоснете се до магията на празниците в Чехия още този сезон и се насладете на величествената архитектура на сградите, съчетана с насладата от забавните мероприятия и вкусната традиционна кухня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *