Ако веднъж вече сте били в Италия и сте се запознали с известните забележителности, като Фонтана ди Треви, базиликата Свети Петър, Миланската катедрала и други, то вече е време да се преминете и към не по-малко разкошните “скрити съкровища”.

Въпреки, че специално в Италия те се намират почти на всеки ъгъл, някои от тях не са чак толкова известни. 

Венеция

Оглеждайте се за заобленитe фронтони на Кампо Сан Заниполо, които красят фасадата на училището Гранде ди Сан Марко (от 15-ти век). Дело са на Пиетро Ломбардо и Мауро Кодуси. Мраморни лъвове се взират в статуята на Бартоломео Колеони от Верокио, който е бил учител на Леонардо да Винчи. 

Падуа

Фресковият цикъл на Джото от 1305 година в параклиса Скровени е страхотен преглед на Западното изкуство. Намира се на около 50 км от Венеция. Фреските изобразяват живота на Мария Магдалена и Иисус, с брилянтно пресъздадени емоции и движения. 

Мантуа

През 1520 година италианският художник Джулио Романо превръща една конюшна в спиращия дъха Палацо Те. Архитектурната прищявка е украсена с фрески, изобразяващи конете на Херцог Федерико II. В двореца се помещават две от най-впечатляващите ренесансови зали – “Залата на Психея” и “Залата на Гигантите”. 

Равена

Дори и в град пълен с най-изисканите мозайки на света, мавзолеят на Гала Плацидия от 5-ти век изпъква по малко по-различен начин. Слънчевата светлина, проникваща през прозорците от алабастър, осветява златната каскада от християнски образи и Ви предоставя приказно изживяване, макар и за няколко минути/часа. 

 

Сиена

Докато тълпите от хора в Сиенската катедрала се наслаждават на амвона от Никола Пизано от 13-ти век, вие се вмъкнете в библиотека Пиколомини. В нея ще видите фресковия цикъл на Пинтурикио от началото на 16-век. Изрисуваната почит към хуманиста Папа Пий II е истинско ренесансово съкровище. 

Ферара

Този град, разположен близо до Болоня. Средновековният център е разделен от Ренесансовия квартал посредством ивица засадени булевардни дървета. С едно пресичане на улицата „атмосферно“ ще се пренесете от една епоха в друга.