Най-интересните забележителности в Унгария

Унгария е малка държава в централна Европа, която е известна с богата си история, разнообразие от култури, вкусна кухня, великолепни вина и прословутия ликьор от круши, който понякога наричат „палинка“. Страната има богато културно наследство и през хода на историята е била управлявана от римляни, османци, монголи, маджари, чехи и руснаци. Останки от римско време могат да се видят из цялата страна и техните корени да бъдат проследени до средните векове. Унгария също така е една от държавите, през които минава река Дунав и никое посещение в страната няма да е пълно без да направите разходка с корабче по нея. Ето някои от най-интересните места в Унгария, които си заслужава да посетите:

Дьор
Корените на този град могат да се проследят до келтската и римската епохи. Дьор също така е попадал под управлението на монголите, маджарите, чехите и османците, макар градските управници да опожарили града, за да го предпазят от нашествениците. Градът е разположен между Будапеща и Виена и е чудесно място, където можете да се разхождате. Почти на всеки ъгъл ще се натъквате на паметници или невероятно красиви старинни сгради. Старият град е разположен на хълма Капталан, където се сливат реките Дунав, Раба и Ребека. Една от най-големите забележителности на града е орнаментираната бенедектинска катедрала на Св. Игнасиус Лойола, която е описвана от посетителите си като „храна за душата“.

Национален парк Хортобаги
Националнен парк Хортобаги е бил създаден през 1973 година като първия природен парк в Унгария. Това е най-голямата защитена площ в страната и най-голямото полуестествено пасище в Европа, чиято алкална степ датира от преди 10 000 години. Животните, сред които диви коне, са живеели в степите дори и през ледниковия период. Коне, както и едър рогат добитък като говеда и биволи все още могат да се срещнат да пасат наоколо. Хортобаги е чудесно място за наблюдение на птици, тъй като в резервата се срещат 342 вида. Една от най-големтие атракции е мостът с деветте арки. Той бил построен през средата на 19-ти век, за да могат хората да пресичат сериозно наводнените пасища. Друга известна забележителност е вятърната мелница Кареаг, която също била построена през 19-ти век.

Дебрецен
Дебрецен, който няколко пъти е служил като столица на страната през последния век, е важен културен център за Унгария. Градът сериозно е пострадал по времето на Втората световна война. Дебрецен се смята за културния център на Унгария още от създаването на Калвинисткия колеж през 1538 година. Днес това учебно заведение е известно като Университетът на Дебрецен и е прочут със своята архитектура. Градът има страхотна музикална сцена и в него се провежда международното състезание за хорове „Бела Барток“. Сред най-големите забележителности са най-голямата протестантска църква в Унгария, музеят „Дери“ със своята колекция от древноегипедски артефакти, както и ежегодния фестивал на цветята.

Хевиз
Ако потапянето в горещи води ви успокоява, задължително трябва да посетите Хевиз, където се намира едно от най-големите термални езера в света. Температурите на водата достигат между 24 и 37 градуса по Целзий и са перфектни за плуване. Разположен в близост до езерото Балатон, районът на Хевиз е известен със своите страхотни SPA курорти. Със своя близък до средиземноморски климат, Хевиз е популярна дестинация през цялата година.

Природен парк Агтелек
Разположен в северна Унгария на около 3 часа път с кола от Будапеща, паркът представлява най-голямата пещерна система със сталактити в Европа. В пещерите се провеждат организирани турове с гид, а една от най-големите атракции е да слушате концерт в някоя от галериите на Барадла. Паркът е защитена зона и някои части от него са забранени за посещание, а за другите трябва да се придържате към обозначените туристически маршрути.

Шопрон
Градът е създаден още през римската епоха и през своята история е влизал в границите на Австрия и на Унгария. През 1921 година се провело гласуване, на което се решило градът да остане част от Унгария, което му спечилило прозвището „Най-лоялният град“. „Портата на предаността“ почита това. Тя се намира на главния площад на града в близост до друга много голяма забележителност - „Пожарникарската кула“. Градът бил частично разрушен през Втората световна война, но много от средновековните сгради се разминали без поражения. Шопрон е един от най-големите производители на вино в Унгария и е един от малкото, които произвеждат червено и бяло вино. Градът предлага и страхотни условия за скално катерене, тъй като в близост е разположена планинската верига Алпи.

Егер
Егер е вторият по големина град в Северна Унгария. Градът е основан от първия хриянски крал на Унгария свети Стефан през 10-ти век и е известен със своята красива барокова архитектура. Кралят основал Епископската катедрала, построена върху хълм в града, на който се намирал и кралския дворец. Дворецът и катедралата и до днес са най-големите забележителности на града, но освен тях си заслужава да се посетят и „Долината на жените“ - серия от винарски изби и ресторанти, построени в близост до околните хълмове.

Езерото Балатон
Когато почивката в курорт започне да ви изглежда по-примамлива от разходка по калдаръмена улица да видите поредната средновековна сграда, можете да се отправите към езерото Балатон. Най-голямото сладководно езеро в Европа е и най-големият летен курорт в Унгария. Езерото е толкова голямо, че често го наричат „Унгарското море“. Трева покрива по-голямата част от плажовете, но в някои части са се образували изкуствени пясъчни плажове. Сиофок е мястото на езерото, където се провеждат най-хубавите партита, така че любителите на нощния живот не трябва да го пропускат. Северната част на езерото предлага на посетителите си още винарни, историческият град Балатонфюред и неговите прословути бани, както и бароковия дворец Фестетикс.

Будапеща
Град Будапеща е столицата на Унгария и най-голям град в страната. Градът се смята за един от най-красивите в цяла Европа. В Будапеща се намират най-голямата пещерна система с термални води в света, втората по големина синагога в света, както и третата по големина парламентарна сграда в света, която е една от най-големите туристически атракции в унгарската столица. От „Бастионът на рибарите“ се разкрива великолепна гледка към града и река Дунав. Сред останалите забележителности на града са Кралският дворец, катедралата „Свети Стефан“, мостът Сечени и Музеят на изящните изкуства, където можете да се насладите на произведения на Рафаел, Диего Веласкес, Ел Греко, Гоя, Ван Дайк, Огюст Роден и още много други.