Местата в Сърбия, които си заслужава да посетите

Днешна Сърбия е интересна смесица от различни култури и е била управлявана от римляните, османците, династията на Хабсбургите и други през своята изпълнена с войни история. Днес Сърбия е домакин на някои от най-големите и забавни музикални фестивали и едни от най-големите партита в тази част на Европа. Освен това в западната ни съседка можете да се насладите и на страхотни средновековни градове с древни крепости и манастири. Също така страната предлага и страхотни условия за ски и други зимни спортове. Ето някои от най-интересните места в Сърбия, които си заслужава да посетите:

Ниш
Университетският град Ниш е третият по големина в страната. Той е един от най-старите градове в Европа и на Балканите като първите сведения за него са датирани до 279 година пр. Хр. Константин Велики, който е основателят на Константинопол, е бил роден в този град и неговият паметник се намира в центъра на града. Също така в града се намират останките на крепост от 18-ти век, построена от турците. Една от най-уникалните забележителности на града е Кулата от черепи, която била построена от черепите на сърбите, които били обезглавени от османците. На югоизток от града се намират прочутата Нишка баня, чиито горещи води помагат в лечението на ревматизъм.

Дяволският град
Ерозията е причината за образуването на едно от най-уникалните природни чудеса в Сърбия – Дяволският град, който получил наименованието си заради странната форма на скалите. Местна легенда разказва, че скалите всъщност са гости на сватбено тържество, които били вкамени от Дявола чрез вода с много висока киселинност, начена „Дяволска вода“, което също допринесло за този изключително рядък геоложки феномен. Разположен в южната част на Сърбия, Дяволският град е съставен от над 200 уникални скални образувания, които образуват пейзажа на две долини от Радан планина

Природен парк Копаоник
Копаоник е най-високата планина в Сърбия и е превърната в природен парк през 1981 година. Тук се намира най-големият зимен курорт в Сърбия, чиито 25 лифта могат да пренасят до 32 000 туристи. Снежната покрива се задържа от ноември до май. В миналото планината се е използвала за добив на злато, сребро, желязо и цинк.

Природен парк Джердап
Китай е известен с живописните Три клисури, но природен парк Джердап може да се похвали с четири клисури, които се простират на 115 км през долините. Една от клисурите може да се похвали с една от най-дълбоките реки в света. Тези клисури образуват Джердапската клисура, която е известна като Желязната врата, тъй като се намира на южния вход на Карпатите. Този парк е една от най-посещаваните туристически атракции в Сърбия.

Златибор
Златибор е популярна туристическа дестинация, разположена в планините в западната част на Сърбия. Тук ще откриете различни възможности за забавление като ски и излети в планината. Някои от ски пистите в Торник, най-високия връх в Златибор, могат да поберат до 5400 туристи.  

Нови Сад
Нови Сад е красив град, разположен на двата бряга на река Дунав. Тук ще откриете един от най-красивите плажове на реката. Нови Сад е млад град според европейските стандарти, тъй като е основан през 17-ти век, но е вторият по големина в Сърбия, който се отличава със спокойна атмосфера и много паркове. Градът е известен най-вече като домакин на световноизвестния фестивал „Exit”, който се провежда през юли в старата Петроварадинска крепост, която е известна с това, че никога не е била превземана.

Белград
Сръбската столица е и най-големият град в страната. Белград не винаги е бил красивият и подреден град, който е в момента. Разположен на мястото, където река Сава се влива в река Дунав, градът има разрушително минало: градът е участвал в 115 войни и е бил опожаряван 44 пъти. За щастие днес градът е значително по-спокоен и е домакин на множество събития и фестивали, свързани с киното, музиката и бирата. Белградската крепост е най-голямата забележителност на града и също така осигурява незабравима панорамна гледка към целия град и реките. Сред останалите забележителности на града са Националният музей, който има над 400 000 експоната, музеят на Никола Тесла, където можете да откриете много от личните вещи на гениалният изобретател, както и стадионът на местния футболен отбор „Цървена звезда“, който със своята вместимост от 100 000 души е един от най-големите стадиони в целия свят.