Най-хубавите летни курорти в България

Най-хубавите летни курорти в България

Туризмът е един от основните икономически отрасли в българската индустрия. Нашата красива страна предлага много възмоножности както за летен, така и зимен туризъм. Нивото на услугите, които се предлагат в българските курорти, вече е на световно ниво, а в същото време цените на нощувките и all inclusive почивките са значително по-ниски и достъпни за широк кръг от туристи. Черноморското крайбрежие и летните курорти на България от години са атрактивна и желана дестинация не само от българските туристи, но също така привличат летовници от цял свят. Ето кои са най-хубавите летни курорти в България и какво можете да очаквате от тях:

Албена
Албена е третият по големина курорт в страната и е разположен северната част на българското Черноморие. Плажната ивица на комплекса е с дължина 5 км и е широка 150 метра. Курортът е открит официално през далечната 1969 година и е подходящ за семейна почивка, тъй като е много по-спокоен в сравнение със Слънчев бряг и Златни пясъци. Около 90% от почиващите в курорта са чужденци.

Балчик
Балчик е малко градче, което се намира на около 10 километра от Албена. Една от най-големите забележителности на градчето е архитектурно-парковият комплекс „Балчишки дворец“, който бил лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска. През 1955 година е създадена и известната ботаническа градина, която днес заема площ от 194 декара.

Созопол
Созопол е красив български град, който е разположен върху няколко полуострова в Бургаския залив. Градът е известен търговски център още от древността и е един от най-старите български градове.  В миналото в града са процъфтявали търговията с вино, риба и зърно. В късната античност Созопол се развива и като важен културен и църковен център и в околността са изградени няколко средновековни манастири. Ежегодно много български и чуждестранни туристи пристигат в града, за да се насладят на запазената автентична архитектура и красивите плажове. В града всяка година се провеждат и ежегодните празници на изкуствата „Аполония“.

Несебър
Разположен в Югоизточна България, Несебър е един от най-древните градове не само в страната, но и в цяла Европа с повече от 3200 годишна история. За богатото културно наследство на града свидетелстват голямото количество забележителности и църкви в града. Най-известната забележителност на града е мелницата, която се намира по средата на провлака между старата и новата част на града. Любителите на музеите със сигурност няма да скучаят в Несебър и могат да разгледат археологическия музей на града, както и етнографския музей – къща Москояни, която е построена през 1840 година.

Златни пясъци
Златни пясъци е най-старият български черноморски курорт. Намира се в близост до Варна и е разположен в подножието на Природен парк „Златни пясъци“. Плажната ивица на курорта е с дължина от 3.5 километра и е с ширина от 100 метра. Изграждането на Златни пясъци започва през 1956 година, а първият хотел е „Оазис“. Природата около курорта е обособена в природен парк и е защитена територия. Тя се отличава със своята уникална растителност. Златни пясъци е най-големият и най-известен курорт от северното ни Черноморие и е подходящ за всички любители на нощния живот и доброто прекарване.

Слънчев бряг
Слънчев бряг е най-големият и най-известен български летен курорт. Изграждането на комплекса започва през 1958 година. Курортът е изключително луксозен и оживен и ежегодно хиляди туристи от цяла Европа го избират за летните си почивки. В началото си комплексът е бил подходящ за семейна почивка, но днес все повече и повече млади хора го превземат и превръщат в един своеобразен български Лас Вегас. Ако сте любители на нощния живот, шумните партита, весели компании и добро прекарване, то Слънчев бряг със сигурност е вашето място за почивка. Сред най-големите клубове в курорта са известните “Cacao Beach”, “Bedroom beach”, “Амора Sunny Beach”, “Beach Bar Mania” и „Beach Bar Helena”.