Най-интересните места в Мароко, които трябва да посетите

Кралство Мароко се намира в северозападна Африка и през последните години се превръща в една от най-предпочитаните туристически дестинации за екскурзии в „Черния континент“. В Мароко ще получите възможност да се насладите на арабското културно наследство в една от най-чистите му и запазени форми. От архитектурата и обичаите на местните до джамиите и забележителностите Мароко е земя с много лица, която има какво да предложи на своите гости. Не пропускайте да се насладите на топлите води на Атлантическия океан, да яздите камила в пустинята или да гледате „най-красивия залез на света“ в Казабланка. Ето още няколко места, които задължително трябва да посетите в Мароко:

Имперските градове на Мароко
С това име са известни четири от най-големите градове в кралството. Това са градовете Рабат (настоящата столица на Мароко), Маракеш, Мекнес и Фес. Наричат се „имперски“, тъй като в различни етапи от историята на кралството всеки от тях е бил столица. Всеки един от тези градове ще ви смае с невероятната си арабска архитектура, древна история и страхотни забележителности.

Шефшауен
Шефшауен може да бъде наречен „синият град“, тъй като в него ще откриете огромно количество сгради, които са боядисани в различни нюанси на синьото. Градът се намира в северозападната част на кралството в близост до град Танжер, което го прави много популярна туристическа дестинация. Освен със сините си сгради Шефшауен е известен и като център на местното занаятчийство и на неговите пазари ще откриете ръчно изработени изделия от марокански текстил, каквито няма да срещнете никъде другаде.

Фес
Фес е третият по големина град в страната и една от нейните бивши столици. В града ще откриете най-стария университет в света. Ако искате да се потопите в традиционна мароканска атмосфера, посетете медината Фес ел Бали, където стоките все още се докарват с магарета  или ръчни колички. В този град отново ще откриете огромно разнообразие от антикварни магазинчета и работилници за ръчно изработени стоки.

Планината Атлас
Планинската система Атлас е масив, разположен в северозападната част на Африка, част от която заема и Мароко. На територията на кралството се намира и най-високият връх на планинската верика – Джебел Тупкал с височина от 4167 м. В планината ще откриете много природни паркове и забележителна природа.

Маракеш
Бившата столица на кралството е една от най-популярните туристически дестинации не само в Мароко, но и в цяла Африка. Често единия от имперските градове на Мароко е наричан „Червения град“ заради своите сгради в пясъчни тонове. През 60-те години на миналия век градът е бил известен като „Меката на хипитата“ и е привличал известни личности от цял свят като модния дизайнер Ив сен Лоран, както и групите Бийтълс и „Ролинг стоунс“. Сред най-големите забележителности на града е площадът „Джама Ел-Фна“, който се намира в центъра на Медината на Маракеш. Друга изключително известна забележителност на града е градината „Мажорел“, която е истински тропически оазис на фона на пустинния пейзаж на града. Създадена е през 1922 година. През 1980 година нейн собственик става прочутият френски дизайнер Ив Сен Лоран. След смъртта му през 2008-ма година, пепелта му е разпръсната сред градината и в негова чест е издигнат мемориален паметник.

Казабланка
Казабланка със своите над 4 милиона души население е най-големият град в Мароко и се отличава с модерна и космополитна визия, която е в ярък контраст с останалата част от кралство Мароко. Великолепието на този град е пресъздадено от режисьора Майкъл Къртис в култовия филм „Казабланка“ с участието на Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман. Според много от хората, които са посещавали града, тук можете да видите „най-красивият залез на света“.

Сред най-големите забележителности на Казабланка са джамията „Хасан II”, която е най-голямата модерна джамия в целия ислямски свят и фарът на Казабланка. Минарето на джамията е високо цели 210 метра, а самата джамия може да побере 25 000 вярващи. Фарът на Казабланка е построен през 1905 година и е висок 45 метра.