Най-интересните туристически атракции в Лондон

„Да, Лондон! Нали знаеш: риба, чипс, чаша чай, лоша храна, още по-лошо време, Мери Попинс... Лондон!“. Тази прословута реплика от филма „Гепи“ на Гай Ричи е станала нарицателно за столицата на Обединеното кралство, но истината е, че в Лондон може да предложи много повече от това.  Шумна, оживена и мултикултурна британската столица е един от най-големите градове в света с население от 8 милиона души. Градът е един от световните културни, модни, икономически, политически и търговски центрове и е една от най-посещаваните световни столици. Градът е изпълнен със забележителности. Ето някои от местата в Лондон, които задължително трябва да посетите:

Уестминстърското абатство
Уестминстърското абатство е огромна, готическа църква, която се намира на запад от Уестминстърския дворец. Това е една от най-забележителните религиозни сгради в Обединеното кралство и по традиция тук се извършва коронацията на британските монарси. Повечето от съвременните сгради са построени в периода 1245 – 1272 година, когато Хенри III решил да изгради старото абатство на ново в готически стил.

Уесминстърският дворец
Уестминстърският дворец е седалището на британския парламент. Сегашната сграда е изградена в съвременния си вид през 19-ти век след пожар и е изградена в типичен викториански неоготически стил.

Площад Трафалгар
Площад Трафалгар е голям площад в централната част на града, който е създаден в чест на победата на войските на адмирал Нелсън над флота на Наполеон Бонапарт по време на битката при Трафалгар през 1805 година. В средата на площада се намира паметникът на адмирал Нелсън, който е поставен върху висока колона и наблюдава Лондон. Паметникът е обграден от четири колосални лъва и няколко големи фонтана. Този площад е една от най-оживените точки от Лондон и се е превърнал в една от най-известните туристически атракции в града.

Кулата на Лондон
Днес това е домът на Кралската колекция от бижута. Кулата е построена от Уилям Завоевателя през 1078 година. Тя е изпълнявала ролята на затвор в периода между 1100 година и средата на 20-ти век. Сред най-известните затворници на Кулата на Лондон са били сър Томас Мор, крал Хенри VI, Ан Болейн и Катрин Хауърд, които били съпруги на крал Хенри VIII, Рудолф Хес и Гай Фоукс. Днес това място е една от най-големите туристически атракции не само в Лондон, но и в цялото Обединено кралство.

Окото на Лондон
Намиращо се на брега на река Темза, Окото на Лондон е огромно 135-метрово виенско колело, което е оборудвано с 32 остъклени кабинки за наблюдение. Окото предлага на своите посетители великолепна панорамна гледка към централната част на Лондон. Обикновено колелото не спира, за да се качват нови пътници, но неговото въртене е толкова бавно, че позволява на туристите да се качват и слизат без да се налага колелото да спира. Окото на Лондон годишно се посещава от над 3.5 милиона туристи годишно.

Бъкингамският дворец
Бъкингамският дворец е главната резиденция на кралица Елизабет II, макар да не е лична собственост на кралицата. Предната част от двора на Бъкингамския дворец се използва за смяната на караула, което е забележителна церемония и голяма туристическа атракция. От 1993 година насам повечето стаи от двореца са отворени за посетители през август и септември, когато кралицата не е в двореца.

Британският музей
Създаден през 1753 година Бринският музей в Лондон е музей на човешката история и култура. Неговите колекции, които включват над седем милиона експоната, са сред най-големите и обширни в света и са събирани от всички континенти. Тук можете да разгледате експонати, които илюстроват и документират цялата човешка история и култура от своето започване до наши дни. Сред най-големите атракции на музея е Розетският камък, който е ключът към разшифроването на египетските йероглифи. В Бринаския музей можете да разгледате и най-голямата колекция от мумии извън Египет, както и запазени колони от мавзолея в Халикарнас, едно от 7-те чудеса на древния свят.

Тауър бридж
Тауър бридж е комбиниран подемен и висящ мост на река Темза. Той се намира в близост до Кулата на Лондон, от където идва и името му. Тауър Бридж е един от най-големите символи на столицата на Обединеното кралство. Началото на конструирането му е дадено през 1886 година и е отнело 8 години, за да се построи мостът. Мостът е изграден от две кули, които в горната си част са свързани от две успоредни пешеходни пътеки. Самата конструкция е проектирана така, че да издържа на натоварването от хоризонталните сили, упражнявани от висящите секции на моста върху приземните страни на кулите.

Биг Бен
150-годишната часовникова кула Биг Бен е една от най-посещаваните туристически атракции в Лондон. Името Биг Бен всъщност не се отнася за часовниковата кула, а за огромната 13-тонна камбана, която се намира вътре и носи името на човекът, който е поръчал камбаната – сър Бенджамин Хол. Съвременната камбна на Биг Бен е конструирана през 1858 година след като предишната 16-тонна камбана се повредила непоправимо две години по-рано. Прочутата часовникова кула се появява в почти всички филми, които са снимани в Лондон или чието действие се развива в британската столица. През 2012 година кулата официално е преименувана на Кулата на Елизабет в чест на 60-годишния юбилей от управлението на британската кралица Елизабет II.