Най-интересните места, които да посетите в Холандия

Никоя екскурзия в Холандия не е пълноценна без посещение на столицата Амстердам. Въпреки това в страната има още много други градове, които са богати на забележителности. От класическите вятърни мелници и великолепни поля с цветя до историческите забележителности в центровете на градовете и разнообразието от музеи и магазини, всичко това превръща Холандия в една от най-популярните туристически дестинации не само в Европа, но и в целия свят. Ето няколко места в Холандия, които задължително трябва да посетите по време на вашата екскурзия.
 

Гауда
Гауда

Гауда
Гауда е типичен холандски град с много старинни сгради и красиви канали. Благодарение на добре изградената пътна инфраструктура на страната и развитата мрежа от влакови линии и магистрали, този град е чудесна дестинация за еднодневна екскурзия. Гауда е известен преди всичко с едноименния вид сирене, изключително вкусните сиропирани гофрети, свещите и своите характерни глинени тръби. Сред най-големите забележителности на град Гауда са кметството, което е построено през 15-ти век, музеят на сиренето, както и двете големи готически катедрали „Groote Kerk” и „St. Janskerk”. Центърът на града е заобиколен от канали и се намира на не повече от 5 минути от гарата.

 

Ротердам
През 13-ти век този град е бил обикновено рибарско селище, но днес е един от най-модерните градове в Холандия. Градът е много подходящ за всички, които обичат да се придвижват на велосипед и предлага няколко исторически квартала като забележителност за своите посетители. Популярният квартал „Delfshaven” е мястото, от което пилигримите потеглили през 1620 година, а летните фестивали и карнавали там привличат туристи от близките европейски държави всяка година.

Мостът „Еразъм“ е много уникален и се простира над най-големия залив в Европа. Неговата уникална архитектура често кара хората да гледат на него като на произведение на изкуството. Най-популярната туристическа атракция в града е музеят „Boijmans Van Beuningen”, където е събрана уникална колекция от произведения на изкуството от средновековието до по-модерни майстори като Салвадор Дали, Винсент Ван Гог и Рембранд.

Грьонинген
Този университетски град е изключително богат на разнообразни култури. Той е с малка площ, но двата университета в него го правят една от най-предпочитаните дестинации в Северна Холандия. Любителите на музеите задължително трябва да посетят този град, тъй като в Грьонинген се намира един от най-иновативните и модерни музеи в Холандия. В допълнение към това в това градче ще откриете още графичен музей, музей на комиксите, морски музей и университетски музей.

Харлем
Град Харлем е центърът на провинцията, в която се отглеждат най-много от характерните за Холандия лалета. Неофициално го наричат „градът на цветята“ и в него можете да станете част от ежегодния парад на цветята „Bloemencorso”. Харлем се намира на брега на река Спаарне и се характеризира с множество средновековни структури и постройки. Сред музеите в Харлем ще откриете най-стария музей в страната, който представя експонати от историята на страната, изкуството и науката. Също така можете да посетите и музеят „Franz Halls”, където ще откриете много от произведенията на холандските майстори.

Утрехт
Богата средновековна история на град Утрехт е изиграла важна роля в специфичната архитектура на града като най-уникалната част от него е живописната система от канали в града, които били проектирали да спрат преливането на река Рейн и наводняването на центъра на града. Сред най-големите забележителности на града са най-големият университет в страната, както и 200-годишната готическа катедрала „St. Martin”.

Хага
Град Хага е най-известен като дом на сградата на Международния съд за правата на човека. Градът е административната столица на Холандия, тъй като в него се намират сградите на посолствата, министерствата, холандският парламент, както и Върховния съд. Също така в Хага живее и бившата кралица на Холандия кралица Беатрикс.

Делфт
Със своето кметство в ренесансов стил, разположено на главния площад на града, традиционните холандски канали, архитектурата си град Делфт е прогресивен град, който усърдно работи, за да съхрани своята старовремска визия. Това градче е идеалното място за почивка, ако натоварените улици на Амстердам ви изглеждат твърде шумни и неподходящи за ваканция. Най-популярната туристическа атракция е „Prinsenhof” - бивш манастир, който през 15-ти век е превърнат в кралска резиденция. През 1584 година в него е убит Вилхелм Орански като дупката от куршума може да се види и днес. Там е построен и мавзолеят на основателя на Оранската империя.  В Prinsenhof можете да получите много информация и интересни факти за 80-годишната война.

Лайден
Град Лайден е изключително живописен и красив холандски град, който изобилства от канали, вятърни мелници, дървени мостове и страхотни паркове. Разходка с лодка по някой от каналите на града ще бъде преживяване, което ще помните много дълго. Сред основните туристически атракции в града ще откриете разнообразие от музеи за национална история и наука, музей на вятърните мелници, както и ботаническата градина „Hortus Botanicus”. В града се намира и една от най-старите обсерватории в света.

Амстердам
Столицата на Холандия е най-посещаваният град не само в страната, но и една от най-предпочитаните туристически дестинации в цяла Европа. Градът включва мрежа от канали с дължина над 60 километра. Сред най-големите забележителности на града са къщата на Ане Франк, Държавният музей, Музеят на Ван Гог, Емитажът и прословутият квартал на червените фенерите. В Амстердам годишно идват над 3.66 милиона туристи годишно.