Най-страхотните места в Гърция, които трябва да посетите

Гърция е една от най-древните страни в света и се отличава с изключително богата история, красива природа и огромно разнообразие от забележителности. Гърция е една от най-посещаваните страни на Балканския полуостров и примамва туристи от цял свят с древните руини от минали цивилизации, слънчеви плажове, невероятно вкусна кухня и хиляди островчета разпръснати из цялото гръцко крайбрежие. Безспорно Гърция е задължителна дестинация за всеки пътешественик. Ето някои от най-страхотните места в тази уникална страна, които трябва да посетите, когато отидете на екскурзия в Гърция.

Солун
Солун е вторият по големина град в Гърция и е столица на т.нар. Македонски регион в Северна Гърция. Страхотните фестивали, социални събития и оживеният нощен живот превръщат Солун в една от културните столици на Гърция. Градът е съставен от исторически център и търговски квартали. Солун предлага на своите посетители както старовремски забележителности, така и модерни туристически атракции. От своите византийски стени, Бяла кула и турски бани през невероятни пазари за храни и стоки, музеи и галерии до оживен нощен живот, който предлага разнообразие от ресторанти, таверни и нощни клубове, в Солун можете да откриете всичко, от което се нуждаете за една великолепна почивка.

Халкидики
Халкидики е известен полуостров в Гърция в близост до град Солун, чиято форма наподобява тризъбец. Трите му части могат да се разделят по следния начин: Касандра се отличава с нощен живот, Ситония има страхотни плажове, а Атон е известен със своите манастири. Тъй като е най-близо до Солун, Касандра е добре изграден и създава страхотни условия за нощен живот, докато Ситония е далеч по-тих и предлага невероятно чисти води и плажове. И двете са части са изключително популярни сред гръцките и източно-европейските туристи. По-голямата площ от най-източната част на полуострова принадлежи на монашеското общество, което населява планината Атон. Манастирите са много лесно достъпни с лодка, но се допускат само посетители от мъжки пол.

Пелопонес
Формата на този причудлив полуостров наподобява формата на огромно листо. Оригиналното име на полуострова е било Мореа, което в превод означава „листо от черница“.  Полуостровът е разположен в най-южния район на Гърция и е свързан с континенталната част чрез моста Рио-Антирио. На полуострова ще откриете голямо разнообразие от гръцки храмове, венециански крепости, визайнтийски църкви и микенски дворци. Посещението на Пелопонес ще ви изпрати на незабравимо пътуване назад във времето и ще ви разкаже невероятни истории от древността. Сред руините, които можете да посетите тук, са и останките на древна Олимпия, където преди хилядолетия са се провели първите олимпийски игри в чест на Зевс.

Делфи
След Акропола в Атина това е вторият по популярност археологически обект в Гърция. Намиращ се на около два часа и половина път от Атина в планината Парнас, в древността това е било едно от най-свещените места в цяла Елада и е имало огромно религиозно и културно значение. Тези от вас, които са чели някои от гръцките митове и легенди знаят, че там са се намирали светилището на бог Аполон и известният Оракул от Делфи, с когото обикновени хора и владетели от цял свят идвали да се съветват по важни въпроси. И до ден днешен са съхранени руините на храма на Аполон, театъра и атинянската съкровищница.

Метеора
Гръцката дума „метеора“ означава „окачен във въздуха“ и това понятие перфектно описва невероятната скала, която се издига на повече от 366 метра във въздуха над селищата Каламбака и Кастраки. Метеора е голям комплекс от седем манастира, които са построени на върховете на високи и изключително трудно достъпни скали. Манастирите били построени от монаси отшелници, които търсели духовна изолация и свобода от религиозни преследвания. Интересно да се отбележи е, че след посещение на комплекса музикантите от американската рок група Linkin Park решили да озаглавят втория си албум „Meteora”, тъй като по думите на вокалиста Честър Бенингтън скалният комплекс „не прилича на нищо от тази планета“.

Крит
Най-големият от гръцките острови е Крит. Неговата площ е покрита с красиви планини и лазурна плажна ивица, както и равнинна вътрешна част, която е покрита с невероятни маслинови горички. Със своята богата история Крит все още пази останките на много цивилизации, които са го населявали през вековете.

Атина
Столицата на Гърция е населявана вече повече от три хиляди години. Градът е известен като „люлката на западната цивилизация“ и рожденното място на демокрацията. Атина е изключително известна със своите руини и архитектурни забележителности, сред които Партенонът, който е посветен на богинята Атина, известният акропол, древната агора и театъра на Дионисий. Въпреки огромното количество архитектурни руини и забележителности, Атина също така е много модерен и космополитен град. Гръцката столица не само е най-големият град в страната, но също така е и нейното административно и културно сърце.

Гръцките острови
Красивите и екзотични гръцки острови примамват туристи от цял свят всяка година, което ги прави една от най-атрактивните туристически дестинации не само в Европа, но и в цял свят. Със своите повече от 2000 острова разположени по крайбрежието на страната, гръцките острови предлагат огромно разнообразие както от културни и археологически забележителности, така и от невероятни курорти със слънчеви плажове и бурен нощен живот.

Най-известният от всички гръдски острови е Санторини, който е част от Цикладските острови и определено е едно от най-красивите места в Гърция. Не пропускайте да посетите и  другите извесни острови като Миконос, Левкада, Закинтос, Корфу, Кефалония, Китира и още много други.