Най-страхотните места във Франция, които трябва да посетите

През последните две десетилетия Франция се наложи като най-посещаваната страна в света с около 82 милиона туристи годишно. Пътешествениците от цял свят са привлечени от изисканата френска култура, впечатляващите природни забележителности, невероятно вкусната кухня, хубавите вина, романтичните замъци и живописна природа. Ето някои от най-страхотните дестинации във Франция, които задължително трябва да намерите време да посетите поне веднъж в живота си:

Марсилия
Като един от най-старите градове в Европа и втори по големина в страната Марсилия е много важно средиземноморско пристанище, което се намира на югоизточния бряг на Франция. Тук можете да се насладите на идиличен средиземноморски климат, римски руини, средновековна архитектура и изтъкнати културни забележителности и места. Също така Марсилия е и развиващ се град с процъфтяваща индустрия и много университети. В сърцето на града се намира и старото пристанище. Отличителни за пристанището са двете исторически укрепления, но освен тях по брега ще откриете и много кафенета, магазини и барове.

Лион
Разположен на изток от централната част на Франция, Лион е столицата на департамент Рон и региона Рона-Алпи. Градът има богата история и е третият по големина във Франция. Преди всичко Лион е известен със своята историческа архитектура, гастрономия и оживен културен живот. Градът е съставен от различни квартали, всеки от които предлага различни интересни дейности за правене. Например, Прескил е сърцето на града със своите ресторанти и барове, докато Кроа – Рус е известен със своите скрити проходи. Фурвиер е изключително богат на римски руини и готически църкви, а Брото е заможен квартал, в който се намира красивият Тет Д`Ор парк.

Страсбург
Разположен точно на границата между Франция и Германия, Страсбург е столицата на регион Елзас. Градът е седалище на няколко европейски институции като: Съвета на Европа, Европейския парламент и Европейския съд за правата на човека. Историческият център на града е това, което прави Страсбург едно от най-красивите места не само във Франция, но и в цяла Европа. Тук можете да се насладите на великолепна комбинация от френска и немска архитектура, много музеи, магазини, кафенета и впечатляващи туристически атракции като готическата катедрала в града със своя 300-годишен и все още работещ астрологически часовник.

Арл
Град Арл е известен с това, че тук световноизвестният художник Винсент Ван Гог създава над 300 от своите картини, сред които и най-големите си шедьоври. Някои от най-големите забележителности на града са останките от римската архитектура, сред които и римския амфитеатър. Огромната арена днес служи за място за провеждане на борби с бикове, фестивали и всякакви специални събития.

Долината на река Лоара
Долината на река Лоара е популярна туристическа дестинация и се намира в централната част на Франция. Тя е известна със своята впечатляваща природа, приказни замъци, живописни винарски региони и исторически селища. Долината на река Лоара се простира на територия от 280 километра и минава през някои от най-красивите градове във Франция и очарователни замъци.

Бордо
Разположен на двата бряга на река Гарона и само на половин час от брега на Атлантическия океан, Бордо е важен пристанищен град с красива архитектура, исторически забележителности, страхотни възможности за шопинг, който предлага културна сцена и изобразително изкуство от световна класа. Градският център включва повече от 350 исторически постройки и монументи, сред които ще откриете средновековни църкви и очарователни старинни мостове като Понт де Пиер. Градът включва и няколко красиви площади. Посещението на Бордо няма да е завършено без обиколка на винарския район, който се намира в съседство.

Френската ривиера
Разположена по френския бряг на Средиземно море, Френската ривиера е мястото, където най-богатите туристи и много известни личности ходят на почивка. Сред най-ярките представители на този район са курортът Сен Тропе и Монако. Любители на киното ежегодно се събират тук на фимовия фестивал в Кан. Регионът се характеризира с меко и топло време почти през цялата година, макар това да е един от най-северните брегове на Средиземно море.

Париж
Каквото и да се каже за френската столица, няма да бъде достатъчно. Със своите 45 милиона туристи годишно, Париж е най-посещаваната туристическа дестинация в света. Градът е известен под много имена: „Градът на светлините“, „Градът на любовта“, „Столицата на модата“ и още много други. Сред най-големите забележителности на града са: Айфеловата кула, Триумфалната арка, „Парижката Света Богородица“, „Мулен руж“, както и общо над 150 музея, най-известният, богат и стар от които е Лувъра, който е и най-посещаваният музей в световен мащаб със своите 8.3 милиона туристи годишно. Едно от най-приятните неща, които можете да правите в Париж, е разходката с корабче по река Сена. Не пропускайте да посетите и Пантеонът, където се намират тленните останки на хора като Виктор Юго, Волтер, Мария Кюри, Жан Жорес, Жан Мулен и още много други.