Какво е добре да знаете при екскурзия в Белгия

Кралство Белгия е изключително красива държава, която е известна в цял свят с вкусните си шоколади, гофретите и преди всичко с неповторимата си бира. В страната се произвеждат повече от 450 различни вида бира, което прави Белгия задължителна дестинация за всички любители на пивото. Кралството е разделено на две части – френската Валония, в която се говори предимно френски език, и северната част Фландрия, където се говори предимно нидерландски. Културата на Белгия е силно повлияна от древността и Средновековието, но днес кралството и особено неговата столица – Брюксел се отличават с модерна визия, красива архитектура и много забележителности. Ето някои от най-интересните места в Белгия, които трябва да посетите:

Льовен
В Льовен се намира най-старият католически университет в света. В града живеят около 100 000 души, от които около 35 000 са студенти, което прави административния център на провинция Фламандски Брабант изключително оживено и приятно за нощен живот място. Две на пръв поглед безкрайни улици в града са отрупани с огромен брой магазини и галерии, а в по-старата част на града ще откриете забележителности като камбанарията на църквата „Св. Петър“ и известният „Голям Бегинаж на Льовен”. Една от най-оживените части на града е „Grote Markt”, където се намира сградата на кметството на града, а самият пазар е осеян с различни пъбове, бирарии, кафенета и клубове. Този град е перфектен избор за отсядане по време на вашата екскурзия в Белгия, ако не желаете да се настанявате в Брюксел.

Турне
Град Турне е най-старият град в Белгия. Той е чудесна възможност да избягате от шума на големия град и да се потопите в над двехилядната история на града. В Турне можете да откриете една от може би най-красивите катедрали в света – Нотр Дам с 5 кули в римски и готически стил. Градската камбанария в Турне е най-старата в страната и от нейния връх се разкрива най-прекрасната панорамна гледка в града, за да стигнете до там обаче трябва да изкачите всичките 257 стъпала до върха. Музеят на изящните изкуства в града е изпълнен с произведения на изкуството от древността до съвременни майстори като Къмпинг, Пол Рубенс, Рогир ван дер Вейден и Ван Гог.

Ардените
Ако сте любители на скалното катерене, карането на велосипед или къмпингуването, задължително трябва да посетите планинската област Ардени в Югоизточна Белгия. По-голямата част от Ардените е покрита с хълмове с височина между 300 и 350 метра, които са покрити с гъсти гори, долини и няколко реки, от които най-известна е Мьоза.

Антверпен
Антверпен е град с много лица и предлага страхотна комбинация от история и модернизъм. Градът е известен като „диамантената столица“, тъй като около 70% от световната търговия с диаманти се извършва тук. Сред най-големите забележителности на града са  готическата катедрала „Св. Богородица“, ренесансовата сграда на общината, бароковата църква „Св. Павел“, църквата „Св. Яков“, където е погребан художникът Петер Пол Рубенс, както и зоопаркът на Антверпен, който е един от най-старите в света. В Антверпен можете да видите и първия небостъргач в Европа – сградата на Ка Бе Се Буренторен.

Гент
Белгийският град Гент има изключително богата история. През Средновековието Гент е бил един от най-богатите и влиятелни градове в Европа. В един момент дори се е смятало, че този град бил вторият по големина в Европа след Париж. Влиянието на богатото минало на града може да се види, когато разгледате пищната архитектура на града. Целият център на града е покрит от сгради, чиято архитектура напомня за късното Средновековие.

Брюж
Духът и историята на викингите могат да бъдат усетени почти навсякъде в този приказен град. Многобройните канали в Брюж са му спечелили титлата „Венеция на Севера“. В Брюж можете да се насладите на великолепна средновековна архитектура, особено в южните части на града и около градския пазар Grote Market Square. На север от този площад можете да видите великолепната кула с камбанария и невероятната болница на Св. Джон, която е била построена през 1188 година.

Брюксел
Столицата на Белгия безспорно е и най-известният град в кралството. Той е известен с голямото си разнообразие от забележителности и интересни места. В Брюксел се намират централите на много европейски институции, което превръща Брюксел и в своеобразна столица на Европейския съюз. Централният площад на града „Гран Плас“ е създаден още през 13-ти век. На този централен площад са разположени голямо количество пъбове, кафета и барчета, както и кметството на града, което е издържано в готически стил. Любителите на шопинга задължително трябва да посетят галерията „Св. Хуберт“, която се намира в центъра на града и представлява огромна галерия със стъклен покрив, в която се помещават много заведения, кафенета, ресторанти, театри, кина и различни магазини.