Няколко места в Австрия, които не бива да пропускате

Австрия е страна в централна Европа, която е световно известна със своята изключително красива природа и интересен културен живот. Разположена в Алпите, тя е изключително популярна дестинация сред всички любители на скалното катерене и зимните спортове, но също така  е дала на света много важно музикално и културно наследство, както и някои от най-известните композитори на всички времена като Моцарт и Йохан Щраус. Австрия безспорно е една от най-красивите и интересни държави в Европа и всеки трябва да я посети поне веднъж. Ето някои от най-интересните места в тази алпийска страна, които трябва да посетите:

Грац
Студентите ще открият своята Мека във втория по големина град на Австрия. Със своите 6 университета и повече от 44 000 студенти, Грац е известен като „Градът на студентите“. Градът има една от най-добре запазените старинни части в Европа, която е силно повлияна от културата на Балканите и Италия. Градът е изпълнен с безброй музеи, чиято тематика варира от военни до музеи на изкуствата. Друга характерна особеност на този красив град е разнообразието от международна кухня, на която можете да се насладите.

Санкт Антон ам Арлберг
Санкт Антон ам Арлберг е определян като водещия ски курорт в Австрия. Той се намира в провинция Тирол и предлага на посетителите си някои от най-легендарните ски писти в света, които изискват доста сериозни умения.

Вахау
Долината Вахау е живописна австрийска долина, която се намира на около 80 километра от Виена и е разположена по протежението на река Дунав. Долината Вахау е известна със страхотното вино, което се произвежда там, а един от основните градове в долината – Мелк, е известен със своето красиво бенедектинтско абатство. В долината Вахау се намират и развалините на двореца Кюнрингербург, в който австрийският херцог Леополд V е държал в плен английския крал Ричард I Лъвското Сърце в продължение на няколко години.

Инсбрук
Името на град Инсбрук буквално се превежда като „Мост над река Ин“. Градът е популярна туристическа дестинация през всички сезони. Градът е световно известен като един от най-големите центрове за зимни спортове в Европа и в него се провеждат Зимните олимпийски игри през 1964 и 1976 година. Този тиролски град обаче предлага на посетителите си много повече от спортни атракции. В Инсбрук ще откриете много красиви катедрали като Хофкирхе, където се намира гробницата на император Максимилиан I, както и замъка Амбрас. Една от най-големите забележителности на града е Музеят на камбаните, където можете да проследите 400 годишната история на производството на камбани и камбанарии.

Залцбург
Разположен в централна Австрия и в близост до границата с Германия, Залцбург е най-известен като родното място на гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт. Четвъртият по големина град в Австрия предлага на посетителите си изключително красива природа и впечатляващи забележителности: крепостта „Горен Залцбург“, която живописно е разположена на един от най-високите хълмове в града, двореца „Мирабел“, както и родната къща на Моцарт, която е превърната в музей на композитора. Всичко това в комбинация с изящната барокова архитектура на града превръщат Залцбург в един от най-красивите градове не само в Австрия, но и в цяла Европа.

Виена
Елегантните виенски балове, както и валсовете на Йохан Щраус са едни от първите неща, за които повечето хора се сещат, когато стане въпрос за столицата на Швейцария. В града все още се провеждат повече от 200 бала годишно. Градът е известен сред почитателите на класическата музика, благодарение на Виенската държавна опера и Виенската народна опера, където можете да чуете произведия на Йохан Щраус, Бетовен, Моцарт, Брамс, Шуберт и още много други класици. Почитателите на театъра могат да посетят някое от представленията в Императорския театър, Народния театър, Театъра в Йозефщат, както и още мнодо други по-малки театри, където можете да гледате модерни представления, експериментални пиеси и кабарета. Някои от най-големите забележителности на австрийската столица са Императорският дворец Хофбург, където се съхранява колекцията от бижута на Хабсбургите, както и дворецът Шьонбрун, който е построен от император Леополд I, чието величие и красота могат да се сравняват с Версайския дворец във Франция. Всичко това превръща Виена в една от културните столици на Европа.